Bemutatkozás

A Doktori Iskola több tudományág számos – egymással összetartozó, kiegészítő és egymást kölcsönösen feltételező – kutatási terület összehangolt tanulmányozásával vizsgálja napjaink olyan új kihívásainak módszereit, eljárásait, amelyek az élelmiszer és táplálkozástudománnyal és ezáltal a népegészségüggyel szoros kapcsolatban vannak. Ez a sokrétű szerteágazó feladatkör indokolta, hogy a Debreceni Egyetem különböző karain (MÉK, TTK, ÁOK) dolgozó kutatókat próbáljunk meg integrálni a közös célok megvalósítása érdekében.

A Táplálkozás- és  Élelmiszertudományi Doktori Iskola célja, hogy lehetőséget nyújtson doktori (PhD) fokozat szerzésére

  • a táplálkozás és egészség témakörében
  • egészség- és gyógyszeripar
  • táplálkozási lánc élelmiszer-kémiája és biokémiája
  • élelmiszerbiztonság, élelmiszerek minőségbiztosítása, minőségjellemzése és minőségmegőrzése
  • élelmiszer biotechnológia és technológia
  • élelmiszerminőség, táplálkozás és egyes betegségek

Az Élelmiszertudományi és -mérnöki kutatásnak jelentősége egyre nő napjainkban, hiszen az élelmiszer biztonság, az élelmiszer és alapanyag minőség, továbbá az újabb és újabb módszerek és eljárások alkalmazása az élelmiszer láncban új kihívásokat teremt, amelyek gyakran szoros kapcsolatban vannak a táplálkozás és az egészség témakörével. Összefüggésük az élelmiszer minőséggel a világ ilyen irányú kutatásaiban egyre nagyobb arányt képvisel.

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 12. 09:25