A doktori iskola két doktori programra tagozódik
- táplálkozástudományi és
- élelmiszertudományi doktori programra.
A Táplálkozástudományi doktori program
célja, hogy lehetőséget nyújtson doktori fokozat szerzésére az orvostudományok területén
- a táplálkozás és egészség témakörében
- egészség- és gyógyszeripar
A táplálkozástudománnyal kapcsolatos kutatások mind az obezitás mind a cukorbetegségek mind a emésztő- és érrendszeri betegségek megelőzése terén egyre nagyobb jelentőségűek. Összefüggésük az élelmiszer minőséggel a világ ilyen irányú kutatásaiban egyre nagyobb arányt képvisel. Az élelmiszerek által kialakított élettani hatásokkal, különös tekintettel a klínikailag hasznosítható hatástani változásokra. Különös figyelmet kapnak a gyógyszer és az élelmiszer kategóriák mellett létező táplálkozás terápiai fejezetek, amelyek részben e speciális gyógyterápiák, a gyógyszer-élelmiszer interakciók, valamint az egyes kórállapotok táplálkozástudományi kérdései. A Debreceni Egyetem ezen a területen a karközi együttműködésekkel páratlan lehetőségekkel redelkezik.
Programvezető
- Dr. Juhász Béla, egyetemi tanár, PhD
Az Élelmiszertudományi Doktori Programjának
célja, hogy lehetőséget nyújtson doktori (PhD) fokozat szerzésére a következő területeken
- táplálkozási lánc élelmiszer-kémiája és biokémiája
- élelmiszerbiztonság, élelmiszerek minőségbiztosítása, minőségjellemzése és minőségmegőrzése
- élelmiszer biotechnológia és technológia
Az Élelmiszertudományi és -mérnöki kutatásnak jelentősége egyre nő napjainkban, hiszen az élelmiszer biztonság, az élelmiszer és alapanyag minőség, továbbá az újabb és újabb módszerek és eljárások alkalmazása az élelmiszer láncban új kihívásokat teremt.
Programvezető
- Dr. Kovács Béla, egyetemi tanár, PhD