Fejlődés, siker, előrelépés; ez jellemzi leginkább a Debreceni Egyetemet, amely mindig kiemelt feladatának tekintette a folyamatos fejlődés előre mozdítását, az oktatás és kutatás színvonalának emelését, valamint és a régió gazdaságának megerősítését – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar által szervezett Stratégiai Partnertalálkozón. A rendezvény keretében az Agrárminisztérium és a Debreceni Egyetem stratégiai megállapodást írt alá, az agrárkar pedig 37 partnervállalattal újította meg együttműködését, egyebek mellett a kihelyezett tanszékek működtetéséről.
Hírek

A folyóirat idei első száma is érdekes, interdiszciplináris válogatást kínál a tudományos élet újdonságaiból. A kiadványban – többek között ¬– irodalmi aktualitásokról, űrkutatásról, a színházi élet érdekességeiről és Debrecen épített örökségéről is olvashatnak az érdeklődők. A Debreceni Szemle ezúttal az önkormányzat támogatásával a város napja alkalmából jelent meg.

Az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány előadás-sorozatának következő alkalmán aktuális, nemzetközi szinten is kiemelkedő jelentőségű kutatásaikat mutatják be a GTIDEA Publikációs Díjával elismert egyetemi szakemberek. A március 28-i klubrendezvényen természettudományhoz, nyelvészethez, gazdaságtudományhoz, valamint orvostudományhoz kötődő kutatások eredményeit osztják meg a díjazott kutatók.

Városfejlesztés, városépítészet, zöldfelületek kialakítása a hatékony vízgazdálkodás jegyében, a régió felszíni és talajvízkészletének mennyisége és minősége, az ivóvíz-szolgáltatás, a csatornázás és a szennyvíztisztítás helyzete, továbbá a térség ipari, mezőgazdasági és erdészeti vízgazdálkodásának aktuális kérdései – egyebek mellett ezekről volt szó a Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézete, valamint a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Labor víz világnapja alkalmából rendezett konferenciáján.

A szociális munka értékeire és cselekvési területeire, a nemzedékek közötti szolidaritás erősítésére, a szociális munka módszereire, a zeneterápia alkalmazási lehetőségeire, valamint a társadalmi felelősségvállalás fontosságára hívták fel a figyelmet a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán a szociális munka világnap alkalmából rendezett ünnepségen. A szakemberek a terület aktualitásait és az elmúlt év eredményeit is megvitatták.

A magyar nép és a magyar nyelv eredetével foglalkozik a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóság ismeretterjesztő sorozatának következő alkalma. Március 26-án, szerdán Hunok, sumérok és szíriuszi magyarok – a magyar nyelv eredetkérdései című előadásában Maticsák Sándor, a Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Intézet Finnugor Nyelvtudományi Tanszékének vezetője adhat választ a sokakat foglalkoztató kérdésekre.

Zeneművészettel, zenetudománnyal és zenepedagógiával foglalkozó kutatók, előadóművészek, tanárok szakmai eszmecseréjére, új kutatások megismerésére és megvitatására adott lehetőséget az V. Zenepedagógiai konferencia Debrecenben.

Termőtalajaink állapotára és fontosságára, a talajdegradáció jelentette komplex, a földrész és a bolygó lakosságát érintő problémákra kívánja felhívni a figyelmet a Magyar Talajtani Társaság TALAJ a talpad alatt címmel meghirdetett országos kampánya. A rendezvényhez idén immár második alkalommal csatlakozott a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrokémiai és Talajtani Intézete, a Körforgásos Gazdálkodási és Környezettechnológiai Tanszék,valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete.

Teljesen új utat nyithat meg a növénynemesítésben a Debreceni Egyetem kutatóinak munkája, melyben megfejtették a növényi kommunikáció titkait. Részletek a DE M. Tóth Ildikó Sajtóközpont saját gyártású tudományos, ismeretterjesztő sorozatának legújabb riportjában.

A tejfehérje-érzékenyek számára is fogyasztható, allergénmentes és egyben az immunrendszert is támogató, magas biológiai értékű tejtermékek fejlesztésén, valamint előállításán dolgoztak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar kutatói a FINO-FOOD Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. szakembereivel egy most lezárult három éves programban. A pályázat eredményeit projektzáró rendezvény keretében mutatták be Kaposváron.